Houten vaas


45,00

Merk: Jan Kroeze

Kleur: -

Handgedraaide vaas van Prunus hout in een warme kleur roodbruin. Handgemaakt door Jan Kroeze.

Houtsoort: Prunus
Hoogte ca. 17 cm

Meer details
Artikelnummer: 1901

Kunstenaar: Jan Kroeze

Handgedraaide vaas van Prunus hout in een warme kleur roodbruin. Handgemaakt door Jan Kroeze.

Houtsoort: Prunus
Hoogte ca. 17 cm

Jan Kroeze

Hout heeft altijd al mijn interesse gehad maar voor het bewerken ervan kreeg ik pas tijd na mijn pensionering. Ik heb lessen gevolgd bij Christiaan Jörg, een bekende houtdraaier uit Utrecht. Hiermee was het draaien van gedateerde kandelaars  snel verleden tijd. De meeste houtkrullen worden nu geproduceerd met het draaien van schalen.

 

Verrassend

Het is telkens weer verassend te zien hoe, tijdens het draaien, het hout zijn fraaie structuur blootgeeft. Ieder houtsoort heeft zo zijn eigen  schoonheid.

 

Schalen

Schalen worden voornamelijk gedraaid van vrij vers hout. Dit hout bevat nog veel vocht. Van dit natte hout wordt de schaal ‘voorgedraaid’. De schaal krijgt dan grofweg zijn vorm. Er wordt daarbij veel hout verwijderd, waardoor de schaal sneller droogt en gemakkelijker kan vervormen. Dit verkleint de kans op scheuren. Na ca. 6 maanden drogen wordt de schaal in zijn definitieve vorm gedraaid en afgewerkt.

Pennen

Bij het draaien van pennen is het vanwege de geringe afmetingen van belang om met mooie houtsoorten werken. Ook kan je met verschillende houtsoorten één pen construeren. De mogelijkheden worden eigenlijk slechts beperkt door de fantasie.

 

Contactinformatie Jan Kroeze

Mail        :  janengera@gmail.com

Telefoon: 0318-413105

Er is nog geen video beschikbaar voor dit product