The Farmers Wife heeft een serie schalen in zoutstooktechniek gemaakt. Zeer geschikt om gebruikt te worden, bijv. als fruitschaal.
Keramiek, gemaakt in zoutstooktechniek
Hoogte: ca. 7 cm, doorsnede ca. 24 cm
Wanden zijn iets gebogen en bovenaan is de schaal dus iets smaller.
Keramiek stoken in een zoutoven is een techniek die begon in Duitsland in de 15e eeuw. Een stooktechniek toen gebruikt voor productie keramiek, voorraadpotten. Keramiek gestookt in een zoutoven is op hoge temperatuur gestookt waardoor het heel sterk is en door de met zout ontstane glazuurlaag, erg goed bestand tegen zuren. Wat het goed geschikt maakt voor gebruiksgoed. Toen ook erg geschikt voor zuurkoolpotten en vandaag de dag bestand tegen de heftige ingrediënten van de vaatwastablet.
Zout gaat op hoge temperatuur ontbinden en vervolgens een reactie aan met de kwarts in de klei, hierdoor ontstaat er een glaslaagje .
Waarom zout en geen gewoon glazuur? Glazuur wordt als een extra laagje aangebracht bovenop de klei/scherf. Terwijl het zout de klei zelf verglaast en het dus geen extra laag toevoegt. Hierdoor worden kleine reliëf decoraties mooier uitgelicht, ze worden niet opgevuld door een glazuurlaag. Er kan aan vorm en techniek niets verdoezeld worden. Iedere handgreep, iedere vingerafdruk wordt dan ook zichtbaar. Daarnaast geeft zout een bijzondere kleur en glans aan de soms maar net verglaasde huid, mat en glad, of er ontstaat een glaslaagje dat de textuur heeft van een sinaasappelschil op plaatsen waar juist weer veel zout zijn invloed heeft gehad. Zo kun je op een object heel verschillende effecten hebben. Het gebruik van verschillende slibs en de gekozen kleisoorten hebben grote invloed op het eindresultaat.